Har du noen gang lurt på hvordan man farger opp slitt og ødelagt skinn, eller er dette noe du har tenkt kun profesjonelle kan gjøre? Skinn er utrolig slitesterkt og tåler mye «juling». Dersom du er flink og pleier det godt vil det vare i mange, mange år uten at du ser antydning til slitasje. Men etter hvert vil det også her slites bort farge, eller ved mangelfullt vedlikehold vil det krakkelere og fargen vil flasse av. Uansett er dette relativt enkelt å fikse selv – til brøkdelen av prisen du betaler for en profesjonell i å gjøre samme jobben!
Skinn kommer i bare én naturlig finish, og med litt hjelp og riktig vannbaserte produkter kan du enkelt reparere skinn, gjenopprette skinn farge, og gjøre det mykt og smidig igjen.
Det første skrittet for å lykkes med å bevare, gjenopprette eller reparere slitt og ødelagt skinn, er å gå for kvalitet i de produkter du bruker. Det finnes dessverre alt for mange billige kommersielle skinnfarger og reperasjonssett, som lover raske løsninger og inneholder petroleumsdestillater som svekker søm og forårsaker splitting av fiber, silikoner som herder skinn, og voks som kun gir en skinnende og og glatt overflate. Ikke snu på krona når det hverken gjelder vedlikehold eller reparasjon av skinn. Det gir ingen god økonomi i lengden.
Farg opp i alle skinnfarger
I dette eksempelet farger vi opp sort skinn. Dette er en av de mest vanlige skinnfarger i norske biler, sammen med anthrazite (koksgrå). Disse fargene er standardfarger og kan bestilles direkte her fra vår nettbutikk. Det betyr ikke at vi begrenser oss til dette! Du kan få riktig farge til dine skinnseter uansett farge. Klipp av litt overskudds-skinn, som alltid finnes på undersiden av setene dine. Vi trenger ca 1 x 1 cm for å analysere din farge. Fra vi mottar din skinnprøve, tar det 4-5 uker før du har din farge i posten. Kontakt oss på e-post: kundeservice@bilpleiekongen.no for å få skjema for fargeanalyse av dine skinnseter.
Slik går du frem når du farger opp skinn
Trinn 1: Rens skinnet
Spray litt Swissvax Leather Cleaner Forte direkte på området du skal farge opp, og arbeid det opp til et godt skum med en børste med medium bust. Oppnår du ikke skum, tørk da bort skinnsåpen og gjenta prosessen. Skum er en «indikator» på at du har fått fjernet gammel lotion, svette og skitt som er bakt inn i skinnet. Tørk av med en god klut til slutt.
Vil du se nærmere hvordan vi gjør det, ta en titt på denne filmen.
Trinn 2: Prepp skinnet (dvs. forbered det for å kunne motta farge)
Puss lett med Swissvax Leather Helaer pad på området som skal farges opp. Ikke bruk press, men puss til du ser fargen smitter av i paden. Du vil da ha en jevn, matt overflate hvor også krakeleringer skal være jevnet ut.
Denne prosessen vil fjerne eventuelle lotion-rester og også noe av fargen, samtidig som skinnet «åpner seg» for at fargen skal kunne trekke inn i skinnet og ikke bare legge seg på toppen og slites av med en gang. Tørk av med en klut for å fjerne løs farge og støv.
Trinn 3: Rengjør i dybden med lighter bensin
Metodene vi har benyttet over vil fjerne produsentens overflatebehandling og eventuelle silikoner som er oppløselige i rensemiddelet. Det er imidlertid noen silikoner og rester av lotion og voks som ikke er løselig med skinnrens. Dette er det viktig at vi er trygge på å få fjernet, for at skinnfargen skal sitte. Dette fjerner vi effektivt med lighterbensin som du fortsatt får kjøpt på de fleste bensinstasjoner.
Vask lett over området du skal farge opp og vent helst 30 minutter før du begynner å farge opp, for å være helt trygg på at alt har fordampet fullstendig.
Trinn 4: Legg på første strøk av farge
Bruk den korteste enden av svampen søm følger med i Leather Healer Kit fra Swissvax. Fargen skal «stampes», dvs. den skal ikke strykes, men kun «tappes» lett ned. Du vil muligens oppleve at det blir litt skjoldete under påføring. Dette skal du ikke bry deg om da dette jevner seg ut etter 2. lag med skinnfarge.
Trinn 5: Legg på andre strøk av farge
Etter første strøk har tørket i 2-3 timer, er du klar for å legge på strøk 2. Dersom du ønsker å fremskynde tørketiden kan dette gjøres med en hårføner. Dersom du bruker varmepistol må du påse at du ikke jobber med for høy varme, dette kan skade skinnet.
Påfør strøk 2 på samme måte som det første strøket.
Tinn 5: Beskytt med med lotion eller serum
Før du går i gang med dette trinnet, er det viktig at skinnfargen har tørket fullstendig. Bruk gjerne hårføner eller varmluftpistol, men jobb lenger enn mellom strøkene med farge. For å være helt sikker, bør du la setene stå ett døgn før du påfører lotion eller serum.
Når fargen har tørket helt, smører du setet inn med Swissvax Leather milk, Autoglym Leather care balm eller annen god lotion. Eller om du ønsker en mer langvarig beskyttelse kan du bruke f.eks. Chemical Guys Leather Serum som beskytter skinnet imponerende godt mot «slitasjeskitt» som f.eks. blåfargen fra dongeribukser. Har du lyse skinnseter anbefaler vi dette. Leather serum beskytter i 12-16 måneder.
Innlegget Hvordan farge opp skinn? dukket først opp på Bilpleiekongen.no.