Roterende maskinpolering er kanskje den mest effektive metode for å gjenopprette svært skadet lakk. La oss slå fast med en gang, at dersom du «bare» skal fjerne noen vaskeriper og hente frem glansen i lakken, er det ikke en roterende maskin du har behov for. Da skal du velge DA maskin (les mer om dette her). Dersom du skal fjerne alvorlige lakkskader, som riper, oksideringer eller en svært falmet lakk, kan en roterende maskin være det rette valget.
Med en roterende maskin, kan man raskt rette opp alvorlige lakkfeil, men du er også mye nærmere å gjøre feil. Å jobbe med en roterende maskin krever noe grunnleggende kunnskap, men det er langt fra vanskelig eller farlig – dersom man følger noen grunnleggende prinsipper. Resultatet kan bli veldig bra, med litt trening.
Roterende maskin har fått et ufortjent dårlig rykte, av folk som har forsøkt seg på maskinpolering og feilet. «Maskinen lagde slike kjørespor, ikke å anbefale» er blant utsagnene vi har fått høre. Dette kan skje ved feil bruk, og det er relativt enkelt å rette opp. Vi kommer tilbake til hvordan du retter opp dette.
I motsetning til DA maskin, hvor man nesten kan bruke «hva som helst av polish» uten at det går galt, må man i større grad tenke gjennom hvilke oppgaver man skal løse, og bruke riktig pute og polish, når man jobber med roterende. Gevinsten er som sagt, at man kan rette opp mye større skader, på kortere tid. I enkelte tilfeller er det oppgaver som best lar seg løse med en roterende maskin. Vær obs på at en roterende maskin riktignok retter opp alvorlige lakkfeil raskere og bedre, men du fjerner også lakk raskere. På eldre biler bør du derfor kontrollere lakktykkelsen før du setter igang med å rette større feil/ skade i lakken.
Hvorfor roterende poleringsmaskin?
Med advarslene nevnt over kan man kanskje lure på hvorfor i all verden man skal velge en roterende maskin. Du kan fjerne de aller fleste lakkskader med dagens nye DA maskiner, som har en helt annen bane enn tidligere. Rupes Big Foot er et eksempel på en utvikling som har gjort DA maskiner vesentlig bedre på å fjerne alvorlige lakkskader enn tidligere. Samtidig har også lakktypene utviklet seg, og vi finner i dag stadig flere biler med en veldig hard lakk (Keramisk lakk).
Roterende poleringsmaskin kan gi langt mer tilfredsstillende resultat på harde lakksystemer, som vi ofte finner på Audi, BMW og i enkelte Porche systemer. En profesionell detailer bør håndtere roterende maskin, for å kunne utføre en tilfredsstillende jobb på enkelte lakksystemer. Enkelte hevder også at en roterende maskin kan gi en skarpere glans, enn hva en DA maskin kan gi. Dette er mer synlig på solide farger, enn på metallic som effektivt kan skjule mikroriper.
Forskjellige typer roterende maskin
Som all annen redskap, varierer ofte kvalitet i takt med pris for produktet. Ikke bare kvalitet i maskin, men også kvalitet i hva den leverer. I øverste sjikte finner du f.eks. Flex PE 14-2 som har viktige funksjoner som elektronisk hastighetskontroll. Dette betyr at dreimomentet på motoren øker etterhvert som man legger trykk på maskinen. Slik er den i stand til å opprettholde en konstant hastighet, uavhengig av trykket. Dette er ikke vesentlig for å fjerne lakkskader, men ved å avslutte på en konstant lav hastighet, kan man lettere unngå hologrammer. Den konstante hastigheten vil også bidra til at man unngår at maskinen «hopper». Mer om dette lenger ned.
CarWise Roterende 1200W representerer «Billig, men god». Man finner også vesentlig billigere maskiner enn dette, men disse er etter vår mening ikke egnet, da de ofte ikke er i stand til å opprettholde jevn nok fart, eller har ingen/ for liten justering på hastigheten. Dersom man velger en maskin uten elektronisk hastighetskontroll, er det viktig at man har en kraftig motor, som kan kompensere noe for dette. 1200 W er etter min mening et minimum.
Andre nyttige funksjoner i roterende maskiner er myk start. Dette gjør at maskinen ikke brå-starter i full hastighet. De fleste roterende maskiner har dessuten en variabel hastighetskontroll, som lar deg justere hastigheten i alle hastigheter mellom 600 – 3000 rpm. Noen av de billigste maskinene kan ha en fast hastighet, eller 2 hastigheter å velge mellom. Disse er etter min mening ikke egnet.
Puter og polish
Personlig foretrekker jeg en flat pad for bruk med roterende maskin. Jeg bruker utelukkende Menzerna for grov/ hard og medium pute, mens jeg foretrekker Autoglym myk pute for avslutning. Disse er lette å jobbe med, og av meget god kvalitet. Ved riktig bruk kan man ha disse lenge. Jeg foretrekker 150 mm puter fremfor 180 mm. Dette er en størrelse det er lettere å jobbe med, man kommer stort sett til. Det er dessuten større hastighetsforskjell på senter og kant på større puter, og faren for hologrammer er dermed vesentlig større ved bruk av 180 mm kontra 150 mm.
Ull pads kan være svært effektive på grove lakkskader, og kan kutte raskere. Ullpads kan imidlertid etterlate swirls og hologrammer, og bør alltid følges opp med skumputer.
Når jeg polerer med roterende maskin, har jeg to favoritt polisher; Menzerna (hele serien) og Autoglym Rapid Renovator. Menzerna har et stort utvalg av polisher, som egner seg meget godt til roterende maskinpolering, og har alt fra den groveste (Super Heavy Cut Compound 300) til den fineste som gir en imponerende glans (Super Finish SF 3500). Autoglym har samlet komplett gjenoppretting av ganske tungt skadet lakk og helt opp til meget god glans i et eget sett; Autoglym Rapid Renovator. Fordelen med dette settet, er at det er komplett med riktige puter, til riktig polish.
Både Menzerna og Autoglym Rapid Renovator har gode smøreoljer, slik at de ikke tørker ut. Dette gir lang arbeidstid, som er viktig for å kunne utnytte polishen maksimalt, for å oppnå en skarp glans. Tidligere var man avhengig av å tilsette smøring i form av en detailer spray underveis. Dette ble fort vanskelig og tungvint. Dette er heldigvis ikke tilfelle med dagens gode polisher.
Wipe down
Det at polishene i dag inneholder større mengder oljer, betyr også at overflaten kan se veldig blank og fin ut rett etter polering. Oljene kan jevne ut overflaten, og gi et falskt bilde av perfeksjon. De kan rett og slett skjule hårfine ripe eller swirls. Vi er derfor avhengig av en wipe down i form av f.eks. Rupes Wipe Down og en swirl finder lykt. Rupes Wipe down fjerner oljene, og lykten gir deg helt hvitt lys, slik at du ser lakkens sanne tilstand. Det kan være greit å ikke få denne overraskelsen den første soldagen.
Grunnleggende teknikker
Puten skal i senter
Bruke tid på å sentrere puten nøyaktig. Sett maskinen ned på puten, ikke motsatt. Det er faktisk enklere å sentrere da. Spinn på laveste hastighet, slik at du enklest ser om den er sentrert. Bank lett inn på sidene til den er absolutt i senter. Dette kan være avgjørende for om du får hologrammer eller ikke etter poleringen.
Riktig grep
Mange maskiner kommer med tilbehør som sidehåndtak og/ eller topp-håndtak. Personlig synes jeg du får bedre kontroll ved å droppe disse, og heller ha grepet om selve huset, som vist på bildet til høyre. Enkelte maskiner har derimot ikke denne muligheten, og man er avhengig av håndtaket.
Maskinen flytter du med høyre hånd, som du holder rundt halsen på maskinen. Venste hånd på huset bruker du kun til å holde maskinen ned mot underlaget, gjerne med litt press. Flytt maskinen fra venstre til høyre, og følg «naturlig bue» etter lengden på armene. Slik sikrer du at du holder maskinen plant ned mot underlaget hele tiden, og ikke vipper den når armene ikke strekker til. Med litt trening, vil dette føles som en helt naturlig måte å flytte maskinen på. Jobb på områder på ca. 60 x 60 cm. (1 1/2 ganger maskinens lengde)
Beveg maskinen sakte i en jevn hastighet og hold puten flat mot lakken hele tiden. På buede områder og konturer er ikke dette alltid mulig, men følg karosseriet så godt det lar seg gjøre, og hold maskinen i jevn bevegelse hele tiden.
Smøring i paden
En helt ny/ tørr pad kan det være smart å spraye med et par sprut fra en detailer spray før du starter. Dette hindrer at paden fyller seg med for mye polish, og den blir lettere å jobbe med. En god detailer spray til dette formålet erAutoglym Rapid Detailer.
Ønsker du å ta dette et steg videre, sprayer du en tørr pad med Rapid Detailer. Jobb dette så inn i padden på et panel til paden er varm og litt fuktig. Dette vil smøre opp puten og gi deg god smøring under arbeid, ved at polishen blir der den skal være; mellom pute og panel. Du vil oppleve at maskinen en er lettere å jobbe med.
Bruk kun små mengder polish, og ved å bruke detailer spray som nevnt over, slipper du å «mette» puten med polish. Bruk kun 3-5 ertestore dråper pr. panel. Eventuelt påfør som et kryss, for å være sikker på at du dekker hele puten, men pass da på at det er 2 tynne linjer med polish.
Press på maskinen
Hvor mye press du skal legge på maskinen er vanskelig å vise på film, bilde eller i tekst, og avhenger også av lakkskade du skal korrigere. Meste parten av jobben skal gjøres med minimalt press. Kun et fast «bestemt» grep mot underflaten. La maskinen gjøre jobben, og press kun med venstre hånd. Vanskelige swirls og riper krever noe mer press. Dette vil komme naturlig med erfaring.
Rengjør paden regelmessig, og bytt til ny pad underveis i poleringen. Du bør beregne 3-4 pads pr. bil. Sørg for å tørke vekk eventuelt tørket/ brukt polish ved å spinne maskinen på 1500rmp og bruk en padbørste. Gjør dette regelmessig under arbeid for best resultat.
Jobb komfortabelt
Når du jobber på sidepanelene er det mer komfortabelt å stå på kne, enn å stå på huk. Sørg derfor at du har et mykt underlag du kan stå på, eller bruk knebeskyttere. Enkelte bruker også en lav stol med hjul og jekker opp bilen i mer komfortabel arbeidshøyde. Personlig føler jeg at jeg kommer bedre til ved å knele, og jeg slipper alt «maset» med å jekke opp bil. Knebeskytterne fra Rupes er min favoritt!
Pass på at du har et godt grep om maskinen når du jobber på sidepanel. Her er det nødvendig med et større trykk mot maskinen, da maskinen i seg selv ikke har noe vekt mot overflaten. Jobb ellers på samme måte som jeg nevnte over, men naturlig bue, for å hele tiden ha puten plant mot underlaget.
Polering på lakkert plast
En roterende poleringsmaskin er helt trygg å også bruke på plast, som f.eks. lakkerte støtfangere. Men, og her er det et viktig men; du må jobbe mye mer forsiktig og være oppmerksom på hva du gjør. Dersom du her jobber med for høy hastighet og/ eller for stort trykk, vil varmen som utvikles smelte plasten og skaden blir katastrofal. Du vil få hull i lakken, eller se at du får rynker eller sprekker i lakken. Dette skjer plutselig, og helt uten forvarsel. Tro meg, det er selvopplevd!
Skru derfor hastigheten ned, hold maskinen i bevegelse hele tiden, og kjenn på overflaten med jevne mellomrom, slik at du er helt trygg på at den ikke blir for varm. Du vil naturlig bruke noe lenger tid på plastdetaljer, men du kan få de like blanke og fine som resten av bilen. Plast bør ikke bli varmere enn lunken, mens resten av bilens lakkerte flater trygt kan bli meget varme.
Maskér opp kantene
Det å arbeide nær plast kan være «risky». En grei vane er derfor å tape opp alle disse overgangene med en god maskeringstape som holder seg på plass. Overgang til alle detaljer som lister, dørhåndtak etc. bør også tapes.
Lakk er tynnere mot kantene av panelene og det kan derfor være lurt å også tape opp overgangen til neste panel. Jobber du f.eks. på panseret, kan det være smart å tape kanten på skjermen, slik at du ikke hele tiden overlapper poleringen her. Alternativt kan du legge noen klosser under panseret, slik at dette har en annen høyde og du trygt kan arbeide helt ut mot kanten.
Vanlige feil
Det overordnede prinsippet for å få en skinnende, feilfri finish er å å bryte ned polishen helt. En polish som er ufullstendig brutt ned, kan etterlate hologrammer, swirls eller kjøregater (kjært barn, mange navn). Det å vite når en polish er brutt helt ned, kommer med erfaring og kjennskap til produkt. En god pekepin for når polishen er feridig, er når den er lett å tørke av.
Dersom du skaper swirls fordi polishen ikke er tilstrekkelig brutt ned, kan dette komme av at du bruker for mye polish eller polishen kan ha tørket, slik at du ikke får tilstrekkelig smøring. Hvis dette skjer, kan du bruke en sprut Rapid Detailer på panelet og tørke av polishen. Spray deretter en sprut i puten, men IKKE tilsett mer polish. Jobb deg så ferdig, med restene av polishen som er igjen i puten og bryt den ned ordentlig.
«Kjøregater» og hologrammer

Swirls og mikroriper kan også komme av at du har for høy hastighet på maskinen, eller beveger maskinen for sakte og/ eller for ujevnt.
Såkalte «kjøregater» oppstår dersom du ikke holder maskinen plant mot underlaget. Det kan være fristende å vippe maskinen litt, for å føle at man har en viss kontroll på maskinen. Sannheten er at dette gjør maskinjobben tyngre, og du lager små halvmåner i lakken, som i sollys kan se ut som 3-dimmensjonale hologrammer. Disse fjerner du ved å bruke samme råd som over.
Dersom du opplever at maskinen «hopper» eller begynner å vibrere, kan dette komme av for lite polish/ smøring. Du kan da oppleve at skumputen «biter» seg fast i lakken og den vil begynne å hoppe. Prøv å tilsett litt ekstra polish, eller en liten sprut med Rapid Detailer.
Tips
- Jobb alltid på små områder (1 1/2 ganger maskinens lengde)
- Spre polishen ut på hele området på lav hastighet (600 rpm) og øk deretter til arbeidshastighet (1200-1800 rpm, øk ved større skader, i takt med erfaring)
- Tørk av og inspiser området før du går videre til neste
- Bruk en wipe down etter du har polert hele bilen, for å avdekke småfeil, sammen med en swirl finder.
- Legg alltid voks for hånd.
Final Finish
Ved å bruke Swirl Finder fra Rupes, vil du finne alle eventuelle småfeil i lakken, etter en wipedown. Denne lykten gir samme fargeintensitet som dagslys, slik at du slipper å få disse overraskelsene første solskinnsdag.
Bestem deg så for hvilken type beskyttelse du ønsker å legge. Voks gir mer dybde i glans, mens syntetisk sealer gir mer langvarig beskyttelse. Les mer om hva som er forskjellen her. Voks er håndarbeid, og bør alltid legges for hånd.
Innlegget Guide til roterende maskinpolering dukket først opp på Bilpleiekongen.no.