Quantcast
Channel: Bilpleiekongen
Viewing all 223 articles
Browse latest View live

Vask bilen ofte – bruk mindre tid på bilvask

$
0
0

Skal du ha bilen helt ren, skal du selvsagt vaske med berøring og gå grundig til verks i kriker og kroker, hjulbuer, felger og selvsagt vie speil og glass spesiell oppmerksomhet. Dreier all bilvask seg om å «vaske ned» bilen? Tja… vasker du hver andre måned eller sjeldnere er kanskje det en tanke, men ønsker du å alltid ha en ren bil, så er det faktisk mye enklere enn du tror!

Det å holde bilen ren ved hjelp av den relativt enkle metoden vi bruker her, er ikke bare med på å gi deg ren bil der og da. Ved at du fjerner smuss hyppig, gir en glattere overflate ved at skitt og smuss ikke får tid til å «gro fast». Dvs. du beholder den glatte overflaten på kjøretøyet. Når du i tillegg «speeder opp» glattheten ved hjelp av en hurtigforsegler som vi bruker her i Sonax Xtreme Spray & Seal, vil du oppleve at skitt og smuss ikke fester seg like godt til karosseriet. Resultatet er at du har ren bil lenger.

Ren bil er som å beholde «nybil følelsen»

En god bil221venn av meg sa for litt siden «Jeg elsker følelsen av å sette meg inn i ny bil for første gang. Og det å parkere den i garasjen gjør at jeg nesten får lyst til å se på den en gang ekstra før jeg legger meg.» Har du nylig kjøpt deg ny bil, kjenner du deg helt sikkert igjen. Det spiller ingen rolle om det er KIA, Hyundai, Mazda eller Mercedes. Følelsen har du uansett når du har ny bil i garasjen eller oppkjørselen. Du parkere kanskje foran garasjen på fine dager, slik at naboene får en ekstra titt.

Denne følelsen varer lenge. Gjerne i flere år, dersom du beholder bilen glinsende. En skitten og godt «inngrodd» bil parkerer du gjerne lengst bort på parkeringsplassen. «Det er en bruksgjenstand» er kanskje greit å poengtere. «Den tar meg fra A til Å«. Kjenner du deg igjen?

Bilen er et smykke! Uansett bilens alder er en godt vedlikeholdt bil, en forlengelse av din selvtillit. Tenk deg når du kommer med bilen nypolert, skinnende en solskinnsdag. Du vil gjerne at «alle» legger merke til det. Du parkerer gjerne tett opp til inngangspartiet på butikken, eller «lettere henslengt» i oppkjørselen? Du snur deg en ekstra gang, bare for å betrakte, når du går fra bilen.

Denne følelsen. Som å ta på seg dressen eller bunaden til 17. Mai. Følelsen av å se bra ut. Føle deg god. Alt dette ligger i ren, glinsende bil.

Vask bilen ofte – bruk mindre tid på bilvask

Mange vil nok rynke på nesa over denne påstanden, men prøv. Det er faktisk noe i det. Vasker du bilen en gang i uka, og bruker metoden jeg viser i filmen lenger opp, vil du oppleve at selve bilvasken går unna på minutter. Vasker du bilen din kun 1 gang i måneden, eller sjeldnere, er min påstand at du totalt sett vil bruke lenger tid på å få bilen like ren, glatt og vann/ skitt avvisende, enn du vil gjøre om du følger min metode fra filmen hver uke.

Jeg skal ikke tvinge deg til å vaske bilen oftere, men tenk over det. Selvfølelsen vil vokse. Naboen vil misunne deg. Verdien på bilen vil holde seg lenger. Og ikke minst; Du får et «friminutt» fra hverdagens mas og kav en gang i uka.

Velg en skumkanon som passer deg

Skum er uten tvil å anbefale når du skal vaske bil, og du er slett ikke avhengig av høytrykkspyler for å legge skum/såpe på bilen. Uansett hvilken skumlegger du velger, vil du få raskere og bedre resultat enn om du går rett på med bøttevask.

Innlegget Vask bilen ofte – bruk mindre tid på bilvask dukket først opp på Bilpleiekongen.no.


Få fargen tilbake i plastdetaljene

$
0
0

Polytrol Owatrol er en dypt inntrengende olje som gjenoppretter den opprinnelige farge og utseende av falmet eller forvitret plast, gelcoat, metaller og andre overflater. Til bruk på alle plastdetaljer på bil er dette det beste (ikke noe av det beste, men det absolutt beste) jeg noen gang har testet. Owatrol Polytrol har vært på markedet i mange år, og mange fra Am-Car miljøet vil nok heve på på brynene og si «hva var det jeg sa». Uansett har jeg gjenoppdaget Owatrol Polytrol og formidler gjerne det glade budskap på nytt. Har du en eldre bil med falmet, blekede plastdetaljer er det Polytrol du skal ha. Ferdig snakka!

Derfor er Polytrol unik

Owatrol PolytrolPolytrol trenger inn i overflaten og gjenfukter pigmentene og dermed gjenoppretter farge og glans, slik plasten var når den var ny. Dette er ingen farge, men en olje som trenger inn og tilfører viktig, og ikke minst riktig, olje (bl.a. linolje), slik at den opprinnelige plasten kommer til syne. Over tid vil sollys, regn, kjemikalier brukt i vask, slitasje og andre ytre påvirkninger bryte ned pigmentene i plasten, slik at plasten mister son glans og farge. Polytrol gjenoppretter ikke bare denne fargen, men den tilfører viktige oljer, som bevarer styrken og smidigheten i plasten, slik at plasten ikke blir sprø og skjør.

Bruksområdene for Polytrol er mange, men i «vår verden» er det først og fremst alle plastdetaljer utvendig jeg tenker på. Men det anbefales at du tester den ut på hagemøblene dine også. Det er rett og slett imponerende hva den kan gi av nytt liv i møbler du trodde var klare for fyllinga. Eller om du har båt vil du finne mange bruksområder i gelcoat, fenderlister eller plastdetaljer.

Polytrol også til interiøret

Polytrol kan også gjøre underverker inne i bilen, båten eller campingvogna. Når Polytrol har tørket/ trukket inn i overflaten du behandler, gir det ingen lukt i det heletatt. Bruk hansker og sørg for god utlufting mens du jobber med Polytrol, så snart den har tørket ettergir den ingen gasser eller lukt.

Få fargen tilbake i plastdetaljene med overlegen levetid

Jeg får tilbakemeldinger fra kunder som opplever at Polytrol gir fargen tilbake i plastdetaljene, og varer mye lenger enn noe annet de har prøvd for samme formål. Alt fra flere måneder til flere år. Variasjon i levetid kan skyldes materialet Polytrol legges på. Forskjellig plast klarer å trekke til seg forskjellig mengde Polytrol, og dermed kan levetiden variere. Uansett hvor du bruker Polytrol er forarbeidet alfa og omega. Alle rester etter polish, voks, silikoner, olje, fett og asfaltrester må fjernes grundig. Dersom du slurver med dette, vil du ikke bare forkorte levetid, men det kan også lett bli skjolder. Rådet er derfor vask grundig, og følg opp med en «sprit» som jeg bruker i filmen over. White Sprit kan også bruke, men vær forsiktig så du ikke søler White Sprit på lakken.

Owatrol Polytrol holder hva den lover

Polytrol er uten tvil det produkt jeg har testet som leverer best. Både når det gjelder varighet og når det gjelder å gjengi original farge. Dvs. hente frem den fargen plastdetaljene opprinnelig har. Mange hevder coating for plast holder bedre, og det er godt mulig, men jeg er ikke enig i at dette er det .beste alternativer. Polytrol er nok best kjent under tilnavnen «fargen tilbake», men den gjør mer en dette. den tilførerviktig næring inn i plasten. dette gjør ikke coating, som kun legger seg som et lag på toppen. Polytrol trekker inn i plasten, og gjenskaper plastens smidighet og dermed styrke. Min ppåstand blir derfor helt tydelig; Polyrol er det beste alternativet.

Varer i måneder

Bilen jeg har tatt i filmen over har jeg bedt eieren om å sende meg statusbilder underveis. De første bildene får jeg 2 måneder etter Polytrol ble lagt i filmen, med den enkle teksten:

«Hei bjørn Aage! 🙂 her har du hvertfall 2 bilder av plasten. Holder seg like fin enda 🙂

Mvh
Jan-Roger!»

Fargen tilbake med Polytrol

Jeg sitter kanskje igjen med litt dårlig samvittighet for å bare ta halve dårhåndtaket, men i bruk for illustrasjon i hvordan det var, og hvordan det fortsatt holder seg fint der jeg la Polytrol, kan jeg ikke si annet enn at effekten iallfall er tilstede. Du får tilgi meg Jan-Roger 😉

Polytol også i maritime miljøer

Polytrol har en meget god motstandskraft mot ytre påkjenninger. Den tåler tøffe, norske vintre med salting, slaps og store temperatursvingninger. Og ikke minst er den suveren i de maritime miljøene hvor det er tøff påkjenning fra saltvann og ikke minst solen.

 

Innlegget Få fargen tilbake i plastdetaljene dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

$
0
0

* påkrevd




Interesseområder


Innlegget Meld deg på vårt nyhetsbrev dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Hvordan vasker du bilen riktig med høytrykk?

$
0
0

Det å vaske bil er en relativt enkel sak, eller det kan være en hel vitenskap om du vil. Når jeg vasker bil er det en kombinasjon mellom et nødvendig onde og en avkobling fra hverdagens mas og tjas. Jeg vasker alltid med høytrykk, ikke nødvendigvis fordi det går raskere, men det gjør jobben grundigere. Nesten alltid kombinerer jeg høytrykk med bøttevask, men ikke alltid. Jeg skal fortelle deg litt om hvorfor og ikke minst hvordan.

Skum gjør bilvask artigere

Når du først har investert i en høytrykkspyler er skumkanon en liten tilleggsinvestering som øker nytten av å vaske med høytrykk betraktelig. Og da mener jeg skumkanon og ikke “såpelegger” som ofte følger med høytrykkspylerne. (Jeg har aldri forstått poenget med denne). En skumkanon legger tykt skum, som “klamrer” seg fast til alle vertikale flater. Dette gir den virkning at såpen får tid til å løse opp skitten, slik at når du kommer med kraften fra høytrykkspyleren, vil du faktisk vaske bort skitten og ikke bare spyle av “topplaget”.

Slik velger du riktig spyler

Glem bar eller trykk, det er vannmengden som er viktig. Hvor mange liter leverer spyleren i timen? De fleste “billig-spylere” leverer rundt 4-450 liter i timen, mens skal du ha en som vasker godt bør du opp i minimum 5-600. Og jeg skal fortelle deg hvorfor:

En høytrykkspylers “værste fiende” er luft. Trykket i spyleren har du i enden av dysa, deretter starter luftmotstanden å “drepe” trykket. Jo mindre vann, desto raskere blir trykket drept. Jeg anbefaler derfor 550-600 liter i timen, men et minimum bør være 500 l/t.

Vask i bredden

Dette høres kanskje litt rart ut, men det jeg forsøker å si litt det samme jeg har vært inne på over. Når vi vasker bil er det ikke først og fremst trykket som er viktig, samtidig som trykket er viktig. Der ble kanskje forvirringen total? Jeg skal forsøke å oppklare forvirringen.

Som nevnt er trykket produsenten oppgir for høytrykkspyleren omtrent det oppgitt ved dysen, hvor åpningen er 0,8 mm. Dette er en så liten åpning, at det er helt upraktisk (og skadelig) å vaske bilen med. Du har kanskje hørt at du skal holde god avstand når du vasker bilen med høytrykk? Dette gjør vi for å få nok spredning på strålen og dermed få fordelt trykket.

En annen og smartere måte å fordele trykket på, er å bruke en dyse som gir bredere spredning. Ved å bruke en dyse med 60 graders spredning, vil du få god fordeling av trykket, og du kan holde en avstand som gjør at luften ikke “tar livet av” trykket. Du vasker altså trygt med samtidig som du opprettholder et godt trykk.

Slik vasker du bilen med høytrykk

Jeg vasker som sagt stort sett bil i en kombinasjon med høytrykk og bøttevask, og det er denne metoden jeg vil ta deg gjennom her nå. Når jeg sier “stort sett” betyr dette at det kan være dager jeg kun skummer og spyler. Bilen blir da 90% ren og god nok for neste tur. Grunnen til at vi bør ha berøringsvask i tillegg til høyttrykk, er for å kunne fjerne den statiske hinna som blir liggende igjen på bilen. Den sitter ikke hardt, men det må berøring til for å fjerne den. Selv på en godt vokset bil.

Jeg starter med å finne frem det jeg skal bruke i tillegg til spyleren selvsagt. Dersom bilen er svært skitten, bruker jeg alltid avfetting. Jeg velger en avfetter som emulgerer (blander seg) med vann. Ikke alle avfettinger gjør dette, så dette må du ta hensyn til når du bruker avfetting. Jeg forklarer i selve prosessen senere. Deretter har jeg en god skumsåpe for skumkanonen, bøtte og bøtteshampo, samt en god vaskehanske. Noen foretrekker svamp, og det er helt OK.

Avfetting

Legg avfetting nedenfra og opp når du vasker bilFør jeg setter inn nedre del (under vinduer) med avfetting, spyler jeg bilen godt med høytrykksspyleren, for å fjerne alt løst bøss. Dette kan jeg gjøre fordi jeg bruker en avfetting som emulgerer. Jeg bruker WashKing WET Degreaser som enkelt emulgerer med det vannet som ligger på bilen. Mange andre avfettinger på markedet har ikke denne effekten, og den petrobaserte avfetteren vil i såfall legge seg som en hinne utenpå vannet, og få minimal effekt. Dersom du er usikker, eller vet du har en avfetter som ikke emulgerer, får du best effekt ved å legge avfetteren utenpå tørr skitt.

Legg alltid avfetting nedenfra og opp, og husk felgene.

Skum

La avfetteren få virke 2-3 minutter før du legger skum utenpå avfettingen, og over hele bilen. Legg også skum nedenfra og opp.

Høytrykkvask

Spyl alltid nedenfra og opp når du vasker bil med høytrykkLa blandingen av skum og avfetting få lov å virke i noen minutter før du starter å vaske med høytrykk. Og her er det viktig å vite at nå skal du vaske, ikke skylle. Dette er to forskjellige ting.

Når vi vasker med høytrykk, så kombinerer vi trykk og vann fra høytrykkspyleren, med såpe og kjemikalier som ligger på bilen. Derfor spyler vi alltid nedenfra og opp. Slik får du full effekt av såpen på bilen og kraften fra høytrykksspyleren. Dersom du starter ovenfra, som mange anser som naturlig, vil du miste denne effekten ved at vannet renner ned i såpa og nøytraliserer denne før trykket kommer.

En annen fordel ved å spyle nedenfra er at du åpenbart ser bedre hvor du vasker og unngår “helgedager”. Vask kun ett og ett panel av gangen. F.eks. en dør, en skjerm osv. Dette gjør at du har god kontroll på hvor du vasker.

Når du høytrykkvasker er det ideelle å ha en bredde på strålen på ca. 30-40 cm. Mange spylere på markedet leveres kun med 30 eller i beste fall 40 grader dyse. Mitt råd er at du bytter til 60 graders dyse. Dette gir deg bedre vask med den spyleren du har, samtidig som du beholder skånsomheten ved at kraften fordeles som nevnt tidligere.

Spyl bilen

Når du er ferdig med å høytrykkvaske vil du se at det ligger rester av såpe her og der. Spyl derfor bilen en ekstra gang. Denne gangen kan du spyle ovenfra og ned, da målet med denne spylingen kun er å fjerne kjemikalierester.

Berøringsvask

Vask Bilen med svamp og såpeNå er tiden inne for å få frem bøtta og en god vaskehanske eller svamp. Formålet med denne vaskingen er kun å fjerne den statiske hinnen, så denne runden går raskt. Vask ett og ett panel, og når vi vasker med svamp/ vaskehanske vasker vi ovenfra og ned. Dette skal være/ er like lett som å tørke støv av bolen. Pass på at du tar mye såpevann i hansken/ svampen og dypp ofte i bøtta. Det er viktig at det glir lett over panelet.

Skyll godt og lenge og litt til

Såpevann må ikke bli liggende igjen på lakken. dette kan skape stygge flekker, som kan være vanskelig å bli kvitt. Skyll derfor godt. her kan du faktisk med fordel bruke lavtrykk. Dvs. kun hageslangen.

Tørk alltid bilen

Tørk alltid bilen grundig etter vaskDet er en god vane å tørke bilen etter vask. Dette hindrer at det kan komme vannflekker eller skjolder i lakken, noe som ikke ser pent ut på en nyvasket bil.

Tips

En glatt overflate fester ikke skitten seg til. Jeg bruker nesten alltid en hurtigvoks eller en sprayforsegler etter vask. det er mange typer på markedet, og de siste årene har det kommet flere typer som skal brukes på våt bil. Dette betyr at du i realiteten bruker “ingen tid” til å gi bilen et beskyttende lag, da du uansett skal tørke til slutt.

En bil som er vokset vil ikke skitten feste seg så lett til, og man kan da, som jeg nevnte innledningsvis, enkelte ganger slippe unna med berøringsfri skumvask. Uansett er det alltid raskere og enkelere å vaske en bil med god beskyttelse.

Noen forholdsregler

  • Stå aldri i sola og vask bil
  • Pass på at karosseriet er avkjølt (dersom den nettopp har stått i sola)
  • Ikke la avfetting eller såpe tørke på lakken. Om du er uheldig, legg på mer såpe/ avfetting før du spyler
  • Tørk alltid bilen med et mikrofiberhåndkle etter vask

Innlegget Hvordan vasker du bilen riktig med høytrykk? dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Derfor er det ekstra viktig å tørke bilen i varmen

$
0
0

Jeg anbefaler at du tørker bilen etter hver vask, ikke kun av estetiske grunner, men for å ivareta lakken, glansen og opprettholde en ren bil lenger. Dette er spesielt viktig på varme sommer dager og dager med mye pollen i lufta, men det er like viktig hele året. Du har kanskje opplevd at bilen blir veldig fort møkkete og støvete hvis du må ut å kjøre rett etter en vask uten å tørke den? Eller at du kommer ut etter bilen har tørket og finner vannflekker på hele lakken?  Det som skjer er at når du kjører så skaper du en virvel av veistøv, pollen og annet som ligger langs veien. Er bilen din våt vil disse forurensingene legge seg i vannet og tørke på lakken din. Dette vil selvfølgelig forstyrre den indre roen din etter du med stolthet har vasket bilen din og den VAR ren.

Hvordan unngår vi dette? Og hvorfor er det viktig å tørke bilen din? Jeg skal forklare deg dette og begynner med å forklare litt rundt vannflekker.

Hva er vannflekker?

Hva er vannflekker i lakkenVannflekker kommer av at vann med mineraler og sporstoffer får tørke på bilen din. Vannet som du har i utekranen eller i selvvaskeanlegget er aldri helt rent. Avhengig av hvor du bor har alt vannet et innhold av mineraler, sporstoffer og kalk. Vannkilder som kommer fra grunnvannsreservoar har ofte et høyere prosent innhold av mineraler og sporstoffer. Dette betyr ikke at vannet er skadelig for lakken eller lakkbeskyttelsen din. Men hvis dette vannet får tørke på lakken din vil det skape det vi kaller vannflekker. Dersom du slurver med å spyle etter vask, kan det også legge rester igjen av såpen, som kan skape vannflekker. Vannflekker kan være alt fra veldig enkelt å fjerne og helt til å måtte poleres bort. Det finnes egnet produkter som kun er laget for å fjerne vannflekker.

Slik unngår du at du får vannflekker og holder bilen ren lenger!

For å unngå vannflekker må vi… ja, tørke bilen! Ved å tørke bilen vil vi fjerne vannet som inneholder disse stoffene som setter flekker. Hadde vi hatt helt klinisk rent vann kunne vi i teorien droppet det, da ville vannet tørket og vi hadde sittet igjen med en helt ren bil, men som jeg nevnte er det ingen som har dette i vannkrana.

Vi kan gjøre det veldig enkelt. Det eneste du faktisk trenger for å forebygge vannflekker er et godt tørkehåndkle. Ved å bruke et egnet tørkehåndkle vil du klare å tørke av all overflødig vann som ligger på bilen din. Dette minimerer sjansene for vannflekker og gjør at bilen din holder seg lenger ren.

Biler som har keramisk lakkbeskyttelse er faktisk spesielt utsatt for vannflekker. Man skulle kanskje tro det motsatte, men vannflekker er så og si den eneste svakheten til en keramisk lakkbeskyttelse, men det finnes produkter man kan legge over den keramiske beskyttelsen for å minimere dette også. Ta f.eks. en titt på denne.

Jeg foretrekker å bruke et tørkehåndkle som er «åpent» slik at eventuelle forurensinger har en mulighet til å trekke opp i håndkle og ikke bli gnidd utover imens du tørker. Et godt eksempel på dette er  å sammenligne et typisk pusseskinn mot et godt tørkehåndkle som Diamond Perl . Ved å bruke et pusseskinn som er helt tett har eventuelle forurensinger ingen vei å gå, og vil kun bli gnidd utover på lakken som resulterer i det vi kaller swirls.

Kongetips!

Når du tørker bilen din etter en god vask kan det være lurt å vedlikeholde lakkbeskyttelsen din med en hurtigvoks eller quickdetailer. Ved å kombinere dette samtidig som du tørker bilen din vil du legge en kjapp beskyttelse uten at det tar noe ekstra tid. Jeg foretrekker å bruke Autoglym Rapid Aqua Wax Latmannsvoks eller Sonax Carnauba Spray Wax. Dette vil gi bilen din litt ekstra dybde i lakken og vedlikeholdet din eksisterende lakkforsegling.

Innlegget Derfor er det ekstra viktig å tørke bilen i varmen dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Slik fjerner du «tåfislukt» i bilen.

$
0
0

Sommer med varm bil kan være plagsomt nok i seg selv, men når du begynner å kjenne «tåfislukt» i hele bilen så snart du starter den og setter AC-anlegget på full guffe, er det ikke nødvendigvis svettelukt fra sandalene som gir den vonde lukten. Sommer med mye varme er nemlig høysesong for bakterievekst i AC-anlegget. Og det er dette som forårsaker den vonde lukten, der du forventer det skal komme frisk kald luft.

Klimaanlegget i din bil er den mest ideelle grobunn for bakterier, sopp og div. allergi fremkallende sporer. Dessverre glemmer mange å vedlikeholde anlegget jevnlig for å fjerne årsaken til dårlig klima og ikke minst «sur»lukt inne i bilen.

Det «koster» deg 1 minutts jobb å fjerne vond lukt i bilen

Når den sure lukten kommer fra «friskluft» anlegget er faktisk selve jobben ganske enkel. Som du ser av filmen over, er det egentlig bare å starte bilen, og «starte» boksen, så går resten av seg selv. Det finnes flere typer lignende bokser på markedet, som fungerer på akkurat samme måten. Noen er mer en «luftfrisker», mens andre går rett i strupen på bakteriene. SONAX AC rens er nok den kraftigste av disse som jeg har testet, og SONAX garanterer dessuten at den dreper 99,9% av bakteriene.

Fjern bakterier og tilsett frisk duft

Meguiars har en tilsvarende spray i 2 friske dufter. Meguiar’s Whole Car Air Re-fresher  får du i duftene «Sitrus» og «New Car». For alergikere vil jeg ikke anbefale disse, da de etterlater en parfymert duft. Når det er sagt, så er disse blant bestselgerne våre, og «New car» bringer faktisk tilbake nybilfølelsen i uker etter behandling.

Autoglym Air-Con Cleaner retter seg direkte mot AC-anlegget, og tåkelegger ikke cupéen på samme måte som de to ovennevnte. Denne plasseres ved AC inntaket, som ofte er ved gulvet på passasjersiden, i skrå stilling direkte inn mot luftinntaket. Slik komer det mer konsentrert gass direkte inn i luftkanaler, men tilsvarende mindre ut i cupé.


Ozon; Det kraftigste våpenet mot vond lukt

Dersom ingen av de ovennevnte metoder fungerer, eller lukten har satt seg skikkelig av helt andre årsaker, finnes det fortsatt håp. Selv en godt «innrøkt» bil finnes det håp for. Ozon generator gjør mye av samme jobben nevnt over, bare mye kraftigere.

Innlegget Slik fjerner du «tåfislukt» i bilen. dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Felger – Gjør noe!

$
0
0

Ikke gi f… i felgene dine. Med å gjøre en liten innsats, på riktig tidspunkt, sparer du deg for veldig mye bry og problemer.

Du har helt sikkert sett det: Felger det formelig har grodd bremsestøv på, nesten som mose på en stein. Kanskje du til og med har opplevd det selv. Spesielt da bør du lese videre.

Det er jo lett å tenke som så: Aluminium ruster jo ikke. Eller: felgene blir jo møkkete igjen med det samme – hvorfor skal jeg bry meg med å vaske dem, da?

I så fall er du kanskje av den typen som lar være å støvsuge under senga og sofaen også. Der ser jo ingen, hvorfor i alle dager skal du bry deg med å legge deg ned på kne og kave for å ta livet av de velfødde hybelkaninene som ikke gjør annet enn døde fluer fortred?

Problemet er at noen slamrer med dører, eller noen åpner et vindu. Da dansere hybelkaninene frem fra gjemmestedet sitt, gjerne til eierens store forundring. «Hvor i alle dager kommer de fra, alle sammen», er det lett å tenke …

På samme måte er det med bremsestøvet på felgene dine. Når det begynner å nærme seg mosetykkelse, har du i praksis et lager av møkk, klar til å «hit the fan».

For kjører du litt ekstra fort en dag – kanskje du er så syndig å dra forbi en trailer og får litt hjelp av turbulensen rundt den også – så pepres hele bilsiden din av jernholdig støv fra skiver og bremseklosser, som pelsen på felgene i bunn og grunn er.

Problemet er at slike metallpartikler gjerne brenner seg inn i lakken. Og lar du dem sitte der hele vinteren, godt badet i saltlake, så er det perfekte arnesteder for lakkrust.

Det minste du kan gjøre er å vaske felgene noenlunde regelmessig, gjerne med en god felgrens. Mitt beste tips er derimot å legge en eller annen forsegling på felgene før du setter dem på nå i høst. Merk deg: Før du setter dem på = minst arbeid!

Forutsetning: Felgene må være rene. Syndet du der i vår, så rykk tilbake til start, og finn fram felgrensen. Den beste nyheten? Med sprayforsegling bruker du kanskje bare fem minutter på å gjøre dette – på alle fire felgene. Ta en titt på denne felgforseglingen du bare sprayer på felgene.

Artikkelen fortsetter under filmen!

Mitt nest beste tips er å rengjøre og forsegle også baksiden av felgene. Tønna samler mye bremsestøv, og bryr du deg bare om det som er mest synlig på selve eikene av felgen, har du et rikelig reservoar av møkk liggende på lur der bak.

Så sant du gjør dette før felgene kommer på bilen, går denne jobben raskt og lett som en lek: Spray baksidene først, snu hjulene og spray foran. Da er det bare å la dem ligge slik å tørke, uten å måtte tenke på renning eller avtørking (eventuell renning på baksida, det tåler vel de fleste …)

Med en god sprayforsegling blir felgene imponerende rene bare med regelmessig høytrykkspyling (skumvask), og spanderer du på deg også å vaske felgene når du går over bilen med berøring, er det ikke sikkert du trenger å bruke felgrens så ofte gjennom vinteren.

En sprayforsegling tåler godt skumvask og vanlig bilsjampo, men er ikke fullt så glad i felgrensen. Kjører du så mye eller under slike forhold at du må ty til den allerede til jul, da vil jeg samtidig ha lagt på en ny runde sprayforsegling. Det tar jo bare et par minutter ekstra!

Vil du ha enda bedre effekt enn sprayforsegling, kan du legge en god felgvoks. Den aller beste beskyttelsen, som også tåler både avfetting og felgrens, er keramisk felgforsegling. Men skal du ha den beste beskyttelsen, må du også være forberedt på at den tar mer enn fem minutter å legge …

Det aller viktigste er definitivt at du gjør noe!

Innlegget Felger – Gjør noe! dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Tre ting alle bileiere bør tenke på før vinteren!

$
0
0

De fleste, spesielt menn, har dårlig evne til å tenke på flere ting samtidig. Men tre ting klarer du! Og det bør du satse på, spesielt om du er litt glad i bilen din …

Den første glatta kommer alltid litt for tidlig. Først da begynner de fleste å tenke på vinterdekk. Men når saltsørpa er i anmarsj, og vinterdekkene skal på, er det noen enkel ting du også bør prøve å få til.

1. Vask bilen

Ja, det er det viktigste. Men ikke bare kjør den i en vaskemaskin, eller spyl den kjapt i et selvvaskanlegg. Du har mye igjen for å gjøre det skikkelig, og det trenger ikke ta så mye lenger tid heller. Begynn med avfetting og metallpartikkelfjerning. Har du kjørt mye og hardt i sommer (Europa?), er spesielt det siste viktig. Metallpartikler fra bremsene som har brent seg inn i lakken langs sidene, er dessverre perfekte utgangspunkt for rust når vinteren setter inn. Det er en stor fordel om du har en høytrykkspyler til denne jobben. Avslutt med berøringsvask, med svamp eller vaskevott. Les også: Vask bilen ofte – bruk mindre tid på bilvask!

2. Sjekk lakken

Når bilen er rein, ser du også om den ikke er så fin hist og her. Småriper er ikke det farligste, men om de er så synlige at de irriterer deg, er den god ripefjerner en enkel operasjon, og du kan få godt resultat også uten poleringsmaskin. Har du mye vaskeriper i lakken (spesielt synlig på mørke farger), vil det være en god investering reint estetisk å polere bilen. Har du store sår i lakken, for eksempel steinsprett, bør du fylle i litt lakk, i alle fall på i de største rosene. Men om du henger med til trinn tre, er det faktisk ikke så kritisk om du dropper å dille med de minste hakkene.

3. Tenk beskyttelse

Ja, det er alltid lurt. Og når du har vasket bilen din gullende rein, er den faktisk ganske sårbar. Den minste du da bør gjøre, er å legge en hurtigforsegling. De er av typen spray på, spyl og/ eller tørk av – og resultater er uendelig mye bedre enn om du ikke gjør noe. Om du holder det gående gjennom vinteren med en god vask og ny hurtigforsegling ca. en gang i måneden, vil det kunne fungere meget bra! Om du vil ta ekstra godt vare på lakken din, legger du enten en god voks eller lakkforsegling. Skal det bli så bra som du fortjener, må du riktignok ha et godt utgangspunkt (se punkt 2).

Det aller viktigste? Gjør noe! Inspirasjonen finner du på Bilpleie.TV eller ved å se våre 3 guider for vinterklar bil.

Innlegget Tre ting alle bileiere bør tenke på før vinteren! dukket først opp på Bilpleiekongen.no.


DEKKSHINE – Det lille, viktige ekstra!

$
0
0

En islandsk snekker sa det så treffende en gang:

– Du ser det ikke alltid, skjønner du, men du føler at det er noe. Noe som mangler. Om ikke annet, så legger du garantert merke til forskjellen når detaljene er på plass!

Han snakket om den siste finishen i et stort rehabilteringsprosjekt; om lister som måtte gjæres perfekt, om panel som måtte flukte, om sparkel som måte pusses akkurat nok, og om malingsnyanser og sår i malte overflater.

Selvsagt hadde han rett. De som har sansen for detaljer, ser med en gang når noen småting ikke er på stell. Men også de som ikke legger merke til slikt umiddelbart, vil merke forskjellen når alt stemmer!

Bilpuss heter jo etter hvert «detailing», og handler jo nettopp om dette. Her kunne jeg tatt for meg både matt lakk, vaskeriper og falmet plast, men det jeg tenker på akkurat nå er gummi.

Lite ødelegger nemlig inntrykket av en strøken bil så mye som grå eller brune dekksider. Igjen, det er ikke sikkert du legger merke til hva det er som mangler – men jeg skal garantere at du ser forskjellen når dekksidene er blitt sorte igjen!

Mitt enkleste tips er å bruke Muc-Off Tyre Foam, gjerne ved hver vask. Det fungerer da som en ekstra grundig dekkvask, som nettopp gir det lille, viktig ekstra til en ellers rein og blank bil. Det beste er å la det virke noen minutter, og så buffe av, men jeg har også hørt om en ekstra lettvint variant:

Om du skummer inn dekksidene etter den første runden med høytrykkspyleren, og lar det virke mens du vasker med berøring, kan du ganske enkelt fjerne skumrestene sammen med avspyling av bilsjampoen. Det blir kanskje ikke like sortglinsende som om du tar jobben med å tørke av, men mer lettvint kan det ikke gjøres!

En mellomløsning er å velge en vanlig gummifornyer. Da er det viktig å skille mellom vannbaserte og petroleumsbaserte – det skriver jeg om i denne testen. En viktig melding er likevel at alle gummifornyere har relativt begrenset varighet – tre til fire vask vil jeg regne som god holdbarhet.

Det mest holdbare løsningen er helt klart å legge en dekkcoating. Quixx 2-component Tyre Shine Colour gir en bedre sortfarge enn da dekkene var nye (dekk fra fabrikk kan nemlig være både grå og brune!), og den holder virkningen «bedre enn ny» hele sesongen.

Glinsende dekksider får du ikke til evig tid, heller ikke med Quixx, men vil du ha ekstra glans til spesielle anledninger, er det kjapt å friske opp denne med en gummifornyer – eller MucOff.

Innlegget DEKKSHINE – Det lille, viktige ekstra! dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Oi da… Åpna du brus i bil?

$
0
0

Lyden idet jeg skrur av korken avslører at flasken har vært ristet litt for mye. Så kommer spruten. Ikke mye, men en tynn dusj cola-kliss utover hele rattet.

Irritasjonen stiger. Jeg som ikke engang liker brus (noe særlig), jeg drikker helst vann, og når jeg for en gangs skyld skal snike meg til en skvett sukkervann, går det galt.  Det er typisk – straffen for å åpne en brus i fart, kanskje.

Og jeg ser for meg  en trasig tur helt hjem igjen før jeg får vasket av klisset. Men så slår det meg: Jeg har jo noe i dørlomma!

Oi da... Åpna du brus i bil?Med små barn er slike hjelpemidler uunnværlige. Jeg hater skomerker oppetter forsetene og nederst på dørene, merker etter klissete fingre – og søl av både snavel og, ja – brus.

Ære være deg om du klarer å holde et rigid regime med totalforbud om alt som heter mat og drikke i bilen. Jeg klarer det ikke. Da hadde langturer med barna blitt et mareritt. Så ja, jeg har funnet meg i at de også griser litt. Man må velge sine kamper.

Men dette går også  bra, for jeg har alltid en flaske Autoglym Interiør Shampoo og en microfiberklut liggende i dørlomma. Denne gangen var det attpåtil sugemesteren fra WashKing, «Kapillar Bomb», som lå klar oppå sprayflaska.

Denne enkle kombinasjonen bruker jeg til all quick-fix innvendig når vi er på tur. Skomerker og fingermerker, og til og med småbarnskliss, forsvinner raskt og effektivt fra både plastdeler og skinnseter med bare en liten spray og tørk.

Nå gir jeg min kjære klut og flaske, og sier: – Tre spray i kluten, takk! Så tørker jeg først over rattet med den fuktige delen, snur kluten, og tørker av. Vips, så er rattet gullende rent igjen!

Innlegget Oi da… Åpna du brus i bil? dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

HYTTEKOS – Ren bil på hytta

$
0
0

Blir den gode hyttefølelsen din bedre om bilen er rein? Da bør du lese dette!

Den vakre, hvite vinteren finnes fortsatt. Usaltede småveier med realt vinterføre, det finner du som regel den siste biten opp til hytta.

Men man må jo først komme seg dit. Da går turen nesten uunngåelig via saltsuppa langs hovedveiene. Desto verre blir det å parkere den nedsausede bilen i de kritthvite omgivelsenene foran hytta.

HYTTEKOS – Ren bil på hytta

Og helt ærlig: For min del ville det legge en kraftig demper på hyttekosen å måtte gå forbi en grovmøkkete bil hver dag til og fra skiløypa. Jeg ville nesten få litt vondt i magen; kanskje våkne med mareritt om salt som gnager og gnafser på alle tenkelige og utenkelige steder.

Så jeg la en plan for å få vasket bilen lenge før avreise til årets vinterferie. Et godt grunnlag er selvsagt at bilen har en eller annen form for lakkbehandling fra før.

Ute i bygde-Norge kan man nemlig være så heldig at det finnes vaskehaller der egne bøtter er tillatt. Om det ikke hadde vært tilfellet, ville min nødløsning vært en av to: Børsteløs maskinvask, eller spyling i et selvvaskanlegg.

Men nå hadde jeg altså muligheten til å få gjort en fullverdig vask like nedi bakken fra hytta. Jeg pakket med meg 2 vaskebøtter, to vaskehansker , og CarPro Reset. Og sist, men ikke minst: Tørkehåndkle fra WashKing og et lite sett mikrofiberkluter.

Siden bilen hadde gått en stund med bare nødspyling i vaskehall, måtte jeg trå til med litt Prickbort langs sidene og bak som forvask. Deretter en helt vanlig innsåping og avspyling med høytrykk, før bøttevasken. Dekksidene fikk en ekstra rengjøring med Muc-Off Tyre Foam.

Resultatet ble så bra at jeg benyttet sjansen til å toppe opp lakkforseglingen med Spray & Seal fra Sonax.

Det var seks minusgrader og sen ettermiddag da jeg våget meg til å vaske. Da er god tørk viktig! Jeg brukte tørkehåndkleet på de store flatene. Når det hadde gjort sitt, hadde jeg to rene og tørre mikrofiberkluter i bakhånd, for å ta den siste fintørken ovenfra og ned – med grundig avslutning inne i dørene.

Litt spent var jeg likevel da jeg stod opp neste morgen. Da viste det 10 blå på hytteveggen. Men alle dører og bakluka gikk opp helt fint. Og ikke minst: Gleden av å omgås en rein og blank bil varte hele uka.

Ja, for min del ga det et betydelig bidrag til hyttekosen!

HYTTEKOS - Ren bil på hytta

Innlegget HYTTEKOS – Ren bil på hytta dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

RIPEFIKS I LUNJSEN? -Fjern riper på 1-2-3

$
0
0

Førjulstid. Mørkt og vått, overfylte parkeringsplasser og stressede mennesker. Det er da «shit happens». Jeanette fant sin sorte S-Max med en stygg ripe i forskjermen, men irritasjonen ble snudd til lettelse etter en lunsjavtale med en poleringsmaskin!

– Hadde han bare gitt beskjed! Jeanette er synlig irritert. Skaden på forskjermen er ikke så stor, men på sort lakk er de hvite skureripene godt synlige. De som har blikk for blanke og rene biler ser ripa før de legger merke til resten av bilen, for å si det sånn.

Hun sendte bilde av skaden til det lokale bilskadesenteret: Pris: 6.400 kr. Da tok de høyde for å lakkere forskjermen, noe som vanligvis må til for å få utbedret en slik skade 100%. Forsikring? Glem det på slike småting, det blir fort veldig dyrt. Dessuten går det i praksis et par dager uten bil om den skal lakkeres.

Tre gode grunner til at Jeanette droppet dette, altså. Derfor ble hun lettet da en bilpleiekompis så på skaden og sa:

– Dette fikser du selv! Har du en halvtimes lunsjpause, skal det gå bra!

– Jaha, hvordan da? undret Jeanette.

Max Cutullpute. Jeg finner fram utstyret, så gjør du det selv, ok?

Det var et tilbud Jeanette ikke kunne si nei til. Hun hadde riktignok aldri holdt i en poleringsmaskin før, men tenkte som så: «Går det galt, får jeg heller ta det som en erfaring, og punge ut for lakkering etterpå. Da har jeg i det minste prøvd».

Etter en kjapp vask var hun klar med maskina. Litt forsiktig i starten, for selv om dette var en Rupes Bigfoot LHR15 Mark II, lager den litt lyd og er ikke helt vibrasjonsfri. Et par tørkinger og nye påføringer av poleringsmiddel måtte også til, men så fikk hun nesten hakeslepp:

– Det hadde jeg aldri trodd! Ripa er jo helt borte. Og det gikk jo på fem minutter?!

Ja, omtrent slik var det. Et skarpt bilpleieblikk i godt led-lys ville vurdert ripefiksen til 95%, og totaltida til 15 minutter, inkludert å finne frem utstyr, vaske akkurat der du skal polere, og rydde opp.

Det er det verdt. Om du bruker lakkeringsjobben som referanse, kan du skryte på deg en timebetaling på ikke mindre enn 25 600 kroner for disse minuttene.

Disclaimer: Jeanette vasket hele bilen (les hvordan du vasker grundig her). Hun brukte også Medium Cutgul pute for å avslutte poleringsjobben (det er inkludert i tidsangivelsen). Totaltiden for hele aksjonen var 45 minutter.

Og ja, hun gjorde dette selv, i lunsjpausen en mandag i verste førjulsstria!

Les også: Hvordan polerer jeg bilen?

Innlegget RIPEFIKS I LUNJSEN? -Fjern riper på 1-2-3 dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

JULESHINE PÅ EN HALVTIME?

$
0
0

Kommer bilen litt bak i køen i julestria? Da har jeg en god nyhet til deg: Du kan få den både vasket og lakkforseglet på en halvtime!

Skulle ha gjort ditt, skulle ha gjort datt … Hvem kjenner ikke den følelsen når det drar seg til mot jul? Og for Jeanette sin del, er det en hel del gjøremål på lista som kommer foran pleie av bilen.

Samtidig liker hun å holde den sorte Ford S-Max-en blank og fin. Utover høsten har hun skyflet en stadig dårligere samvittighet foran seg: Lakken skulle ha hatt litt voks før vinteren setter inn …

Nå er saltsørpa over oss, adventstida er i gang, og selve julehelga nærmer seg faretruende. Og S-Max-en ser rett og slett ut som en «dass».

Selvsagt kunne hun ha kjørt den inn i nærmeste vaskemaskin, men en så skitten bil? Og børstevask på sort bil? Nei takk, tenkte Jeanette. Hun har nemlig sett med egne øyne hvor skjemmende vaskeriper kan være på mørke biler.

Ikke minst, så hadde hun lyst til å ta juleferie med den gode følelsen av at bilen også hadde fått en eller annen form for lakkbeskyttelse.

Voks var det første hun tenkte på. Men så var det tida det tar å vokse hele bilen, og også det at hun måtte stå ute i desemberkuld a og gjøre dette. Dobbelt uaktuelt like oppunder jul, altså.

Så ble hun tipset om Sonax Spray & Seal. «Men må jeg ikke polere først, før jeg legger forsegling?» var den første tanken som slo henne. «Nei, såpass bra som din lakk er, skal den bli både fin og beskyttet med bare en vanlig vask og sprayforsegling», var svaret hun fikk.

Jeanette satte derfor av tid i lunsjen en førjulsmandag: Avfetting, skumvask og berøringsvask. Selv om bilen var regelrett nedgrodd, ble den da gullende rein igjen. Så fikk den en omgang Spray & Seal før tørk – og vips, så kunne julefreden senke seg, også over S-Max-en i oppkjørsla.

Disclaimer: Jeanette fikset også en ripe i forskjermen da hun gjennomførte denne aksjonen. Det kan du lese om her. Totaltiden for hele aksjonen var 45 minutter, mens tiden for vask, Spray & Seal og tørk altså var en halv time.

Og ja, hun gjorde dette selv, i lunsjpausen en mandag i verste førjulsstria!

Slik vasker du bil

Les også:

Innlegget JULESHINE PÅ EN HALVTIME? dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Topp 10 tips for vintervedlikehold av bilen!

$
0
0

Vinteren kan herje stygt med bilen din. Men er du litt smart, går det helt fint gjennom den kalde årstiden også.

  1. Klikk på bildet og se hvordan jeg spyler bilen ren med kun vann.

    Spyl bilen hyppig: Saltet er selve vinterpesten. Lar du det ligge på, tærer det på lakk, bremser og understellet på bilen. Ideelt sett bør du spyle av saltguffa før du parkerer bilen for kvelden. Har du høytrykkspyler med skumkanon hjemme, er det helt topp, men selvvaskeanlegg fungerer også. Bare en hageslange og kaldt vann er bedre enn ingenting.

Spesielt når jeg er på tur, blir det å finne en egnet vaskeplass vinterstid viktig for meg. Å kjøre en nedsaltet bil inn i et oppvarmet parkeringsanlegg er nemlig en svært dårlig ide. Saltionene trenger nemlig vann for å gjøre skadeverket sitt, og effekten blir verre jo høyere temperaturen er. Om jeg ikke får spylt bilen den kvelden, lar jeg den derfor heller stå ute i kulden.

Tenk deg en hotellovernatting, med bilen i garasjen under. Jeg hadde ikke fått sove om den stod der full av salt – tankene om saltgnafsing i alle kriker og kroker hadde holdt meg våken. Derfor spanderer jeg gjerne på meg en børsteløs vask, eller buker noen 20-ere på en høytrykkspyler, før jeg tar kvelden, når jeg overnatter borte.

  1. Snøvær på vei? Vask bilen! Hvorfor i alle dager, tenker du kanskje? Jo, fordi du må børste av snøen før du kjører. Lar du være, får du fort et forelegg fra ordensmakten om de ser deg. Og når snøen skal av, er det nesten umulig å unngå at den sklir mot lakken, spesielt på tak og panser.

Er lakken skitten da, fungerer snøskredet dessverre som det reneste sandpapiret – og du er garantert å finne stygge skureriper når våren kommer. Når snøen er meldt, og du vet at bilen må stå ute i alle fall noen timer i løpet av dagen, er dette også en melding om å vaske bilen – helst med en ordentlig berøringsvask.

Er du redd for lakken din? Da bør du både være litt selektiv på hvilken snøkost du bruker, og la være å skrubbe den helt ned mot lakken. Om det ligger igjen et tynt, fastfrosset lag på tak og panser, gjør det ingen ting.

  1. Klikk på bildet for å se hvordan du kan legge hurtigvoks i kuledegrader.

    Bruk hurtigforsegling: Det er bare å innse: Uansett hvor god coating eller voks du har lagt før vinteren setter inn – når saltsesongen er i gang, må du bruke avfetting langs sidene og bak på bilen for å få den helt rein igjen.

Uansett forbehandling er det derfor smart å legge en hurtigforsegling når du først har gjort en litt grundig vintervask, i alle fall der du har brukt avfettingen. Se på det som et slitelag:

Målet med hurtigforseglingen er ikke at den skal vare til våren. Målet er at den skal gi bilden din ekstra glans og beskyttelse mellom de grundige vintervaskene – og gjøre spylingene innimellom mer effektive.

  1. Vask i kuldegrader? Ja takk! Mange bruker kulda som unnskyldning for ikke å vaske bilen. Glem det! Så sant du finner en oppvarmet vaskehall du kan bruke, går det helt fint å vaske bilen, selv om termometeret viser atskillige blå.

Mitt beste tips for å unngå at bilen gror helt ned i frostperioder, er å legge inn en berøringsvask i en oppvarmet vaskehall. Da kan du nemlig tørke bilen med god samvittighet – og det er trikset for å unngå problemer etterpå.

PS! En WashKing Kapillar Bomb mikrofiberklut er perfekt til å tørke inne i dørene med.

  1. Forebygge dugg i bilen? Tøm gummimattene! Det grunnleggende problemet med dugg i bilen er fuktighet. Du, klærne dine, skoene dine – og ikke minst ungene dine – alt sammen drar bilen full i vann vinterstid.

Det enkleste tipset er å tømme gummimattene for vann og snø før du parker for kvelden. Har du satt deg inn i bilen med våte klær, kan det også være smart å tørke av setene.

Når snøen og vannet smelter og fordamper, setter nemlig fuktigheten seg i tepper, seter og dørsider. Når bilen varmes opp igjen, har du da i praksis en liten badstu med lav temperatur, men skyhøy luftfuktighet, og det vil kondensere mot alle kalde flater – altså vindusrutene dine.

  1. Bruk ruteforsegler – kanskje også innvendig? Ruteforsegling utvendig er et godt tips vinterstid. Ikke bare blir ruta enklere å holde rein, slik at du får god og sikker sikt i mørketida – det blir også betydelig enklere å skrape is av en frontrute med glassforsegling.

Siden det i praksis er umulig å unngå fuktighet i bilen vinterstid (ref. punkt 5), er det et godt tips å legge antiduggbehandling på glassflatene innvendig også. Det vil gjøre at den varme og fuktige lufta i bilen ikke «fester seg» så lett på glasset – dermed unngår du mye av duggproblematikken.

  1. Fortsatt fukt i bilen? Bruk avfukter. Det gamle «gubberådet» med avispapir under gulvmattene er ikke så helt borte vekk. Papiret trekker nemlig til seg fuktighet, og du vil kunne unngå mye av duggproblematikken.

Et annet godt «gubberåd» er å fylle en sokk med kattesand, og plassere den på et usjenert sted, for eksempel under et sete. Denne trekker nemlig også til seg fuktighet.

Den beste løsningen er derimot å kjøpe en egen avfukter, for eksempel fra Pingi som er utviklet nettopp til dette formålet. Her har du en fargeindikator som sier fra når du må ta den inn og tørke den.

NB! Bruker du avispapir eller kattesand, må du huske å fjerne dette når de har ligget en stund. Dyvåte aviser i bilen er ingen god ide …

  1. Er det fortsatt duggproblem? Bruk vifteovn. Har du først fått fukt i bilen, kan de være vanskelig å bli kvitt. Alt er jo kaldt og vått på denne tiden av året. For å få tatt duggproblemet ved roten, kan det derfor være nødvendig med en skikkelig tørk.

Om du har tilgang til, eller kan låne plass i en oppvarmet garasje over helga, er det det beste, men også en vanlig kald garasje eller til nød utendørs i oppholdsvær kan fungere.

Du trenger en vifteovn, helst en kupévarmer som er beregnet på bruk i bil! Ta ut gummimattene og sett på varmevifta natta over, med litt gløtt på sidevinduene. På denne måten får du tørket ut tepper, seter og dørsider – og da bør problemet være løst for en stund!

  1. Legg skinnlotion: Visste du at skinnsetene dine er spesielt utsatt for uttørking vinterstid? De store temperatursvingningene gjør at fuktighet presses ut fra setene, og ja – dette bidrar også til duggproblematikken jeg var innom.

Tørt skinn sprekker opp og tåler ikke så mye påkjenning. Sidestøtten på førersiden kan for eksempel få varige spor etter en vinter uten lotion. Å legge skinnlotion er kjapt og enkelt, og den beste investeringen du kan gjøre for å holde skinnsetene dine hele og fine.

  1. Vask felgene, helst også på innsiden. Mange «glemmer» å vaske felgene vinterstid. «De er jo så nedgrodde, det orker jeg ikke», eller: «De er jo av aluminium, og det ruster jo ikke.»

Feil innstilling: Med riktig felgvask går det kjapt og effektivt når du likevel vasker bilen, og det er et par gode grunner til at du faktisk bør orke det:

  • Aluminiumsfelger blir også stygge av salttæring. Og kommer det så langt at klarlakken slipper, da gnager saltionene gjerne på aluminium også.
  • Dessuten vil en skitten felg bare gi deg mer bry på et senere tidspunkt. Når hjulet roterer, slynges nemlig en del av møkka av og sprer seg langs sidene på bilen. Denne møkka er rik på metallpartikler fra bremsene dine, og metallpartikler i lakken, kombinert med salt, er dessverre en god oppskrift på lakkrust.

Et godt tips er å bruke felgbørste også inne i tønna om du har så åpne felger at du kommer til med en: Da unngår du at «The shit hits the fan» når du kjører.

Det viktigste til slutt: Gjør noe! Ingen av disse tipsene er store, tidkrevende operasjoner. Bilen din sin verste fiende vinterstid er kanskje limet i sofaen …

Tips til vintervask

Til slutt et lite tips for å gjøre selve bilvasken enklere, raskere og mer effektiv om vinteren!

Innlegget Topp 10 tips for vintervedlikehold av bilen! dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Slik takler du saltet

$
0
0

Veisaltingen er opphav til både myter og misforståelser, men også en god grunn til å vaske bilen din gjennom vinteren – ellers kan det koste deg dyrt. Her får du myteknuserfakta og gode råd!

Sitter det syv bilinteresserte sammen, kan jeg nesten garantere deg minst 14 sterke meninger om veisalting. En klassiker er: «Det er jo bedre med hvite, fine vinterveier – bare folk lærer seg å kjøre på glatta!»

Jo, sant nok – i alle fall der det kjører 3 biler i døgnet. Snakker vi 30 000, vil en usaltet vei være en kritthvit oppskrift på kaos. Og den pedagogiske utfordringen med å få alle sammen til å «takle forholdene», vil nesten få en ekspedisjon til Mars til å fremstå som en tur i parken …

Så dessverre: Saltet er kommet for å bli. Det eneste du kan gjøre er å takle utfordringen på en fornuftig måte.

Utfordringen bunner i grunnleggende kjemi. Saltet som brukes på veiene er natriumklorid, altså akkurat det samme som du bruker på kjøkkenet. Det er en vannløselig ioneforbindelse, og problemet med den er at den tærer på det meste. Spesielt bart metall, men også lakkbeskyttelsen og selve lakken får gjennomgå dersom saltet får virke på det over tid.

Statens vegvesen bruker salt i forskjellige former: Det er litt salt i strøgrusen de legger ut. Til salting av vei brukes enten befuktet salt (saltkorn tilsatt litt fuktighet for å feste seg til underlaget), eller en 23% saltvannsløsning.

Har du hørt at Vegvesenet bruker «skumle kjemikalier» i saltet?  Det trenger du ikke bekymre deg for. Det har vært gjort forsøk med kaliumklorid som erstatning for natriumklorid, men det er ikke gjennomført noen endring i den retning ennå. Som støvdempende tiltak i sentrale strøk, brukes det av og til magnesiumklorid, men heller ikke det er en vesentlig del av den «O store saltdiskusjonen».

Og ja, det kan brukes tilsetningsstoffer som jerncyanid i salt. Men det er ikke for at «saltet skal kline seg ekstra godt til veien», og dermed også til bilen din. Jerncyanid i salt er et antiklumpemiddel, og om det brukes er det i forsvinnende små mengder (også i det du spiser, faktisk: E535 er jerncyanid).

– I det saltet som brukes på veiene nå er ikke jerncyanid et tema. Grunnen til at enkelte opplever større problem med saltskitten bil nå enn tidligere, er trolig heller at vi bruker mer saltvannsløsning. Det erstatter befuktet salt, og bidrar faktisk til at total saltmengde på veiene reduseres, sier Kim Eirik Kongshaug, byggeleder ved Statens Vegvesen.

Statistikken for salting på veiene fram til og med vinteren 2015/16 viser at saltmengden har økt de senere årene, men de to siste vintrene er den altså redusert. Uansett er saltet en utfordring du må ta på alvor om du er glad i bilen din.

Verdt å tenke på:

1: Hold bilens lakkflater glatte og rene – det gir mindre heft for saltguffa. Polering er en god start, en voks eller coating den beste fortsettelsen, og regelmessig vask gjennom vinteren en meget god investering. Ta en titt på denne filmen som viser deg hvorfor en vokset bil holder på mindre salt.

2: Spyl godt inne i hjulhus og bremser. Rust på bremser er en av de største merkostnadene som skyldes saltskader.

3: Bruk bremsene. Bremseskivene ruster om de ikke blir brukt. En myk og forsiktig kjørestil vinterstid er selvsagt fint, men da bør du legge inn noen kraftige nedbremsinger på barmark innimellom. Problemet er størst på bremseskiver bak, og ekstra aktuelt på elektriske biler.

4: Styr unna oppvarmede garasjer. Har du en nedfrosset bil, gjør det ikke så mye at den er full i salt (generelt ingen korrosjon under -2 grader). Kjører du den inn i en oppvarmet garasje, derimot, blir det ille: Da smelter vinterguffa, og tæringen på bilen din blir verre jo høyere temperaturen er.

5: Vask bilen ofte. Det er liten tvil om at ren bil varer lenger og dette er spesielt riktig i «salttiden». Ved å ha en beskyttelse som gir dårlig heft til saltet (som vist i lenken over), vil det ofte være nok å bare spyle av bilen innimellom for å få bort saltet.

Flere tips til vinterhold av bilen (filmer)

Innlegget Slik takler du saltet dukket først opp på Bilpleiekongen.no.


Felgcoating! Gir det lønn for strevet?

$
0
0

Noen elsker å dille i timevis med for eksempel felger. Det gjør ikke jeg. Likevel tyder alt på at de timene jeg brukte på coating av vinterfelgene i fjor var en god investering! 

Skal, skal ikke … Jeg har hatt vinterfelgene i sidesynet på garasjeveggen gjennom hele sommeren. Er de ikke veldig blanke som de er? Må jeg virkelig legge ny coating i år?

Felgene ble behandlet med Xeratec Metal Coat i fjor høst. Det var som en drøm gjennom hele vintersesongen: Felgene ble 80% rene bare med berøringsfri vedlikeholdsvask (skum + høytrykk), og når bilen ble vasket grundig, holdt det med avfetting og vanlig bilshampo for å få dem helt 100%.

Også vårvasken var en fornøyelse: Etter mer enn 10 000 km gjennom vinteren, holdt det med to runder med felgrens (den siste med børste) – og gullende rene ble de. Så rene, at jeg altså ble gående hele sommeren og fundere på om jeg måtte legge ny coating i høst.

En kattevask for å få av sommerstøvet etterfulgt av wipedown avgjorde saken: Dette er så bra at jeg prøver en sesong til!

Og det er så langt en god følelse. Vann- og smussavvisingsevnen virker like godt som i fjor (felgene er vasket både berøringsfritt og med avfetting + berøring siden de kom på), men den beste følelsen er likevel å ha fått lønn for strevet.

Å legge coating på slike eikefelger er litt dill. Du må være påpasselig, både med påføring og avtørk, i alle kriker og kroker. Tidsbruken for min del: Ca. en time per felg …

Jeg vil si det sånn: Hadde ikke coatingen vart mer enn en sesong, så ville jeg kanskje valgt en hurtigforsegling istedenfor.

Nå gir det derimot mening, både å investere i en såpass kostbar behandling som Xeratec Metal Coat (den holder til mange felger!), og å investere i den tiden det tar å legge coatingen.

Om inntrykket er like bra gjennom hele vinteren, gjenstår å se, men jeg lover oppdatering etter dekkskift til våren igjen!

Xeratec Felgcoating

Innlegget Felgcoating! Gir det lønn for strevet? dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Bare å «kaste» bilen, eller er den mulig å redde?

$
0
0

Thorbjørn var fortvilt over hvordan Porschen hans så ut: Han hadde fått pris på helfoliering, men folien kunne ikke leveres i hans drømmefarge. Skulle han kanskje prøve å redde svartfargen likevel?

Ti år er mye, spesielt for en svart metallic-lakk som har vært med på en del. Denne Panameraen hadde det meste: Vaskeriper, spor etter mislykkede poleringsforsøk, syreskader fra insekter, og rene uhell med nøkler, bukseknapper, sko og bagasje.

Eieren, Thorbjørn Gjertsen, så lenge bare to veier ut av elendigheten. Selge bilen som den stod – til en heller laber pris, eller helfoliering. Skal man være lykkelig som Porsche-eier, må jo også bilen se bra ut, det synes i alle fall Thorbjørn.

Så ble han tipset om en tredje vei: En kompis som har syslet litt med bilpleie, hevdet at det er utrolig hva man kan få til med polering – bare man har riktig utstyr, og vet hva man gjør.

Thorbjørn hadde ikke utstyr, og han hadde strengt tatt ikke peiling heller. De mislykkede poleringsforsøkene hadde han jo stått for selv; han hadde forsøkt både håndpolering og en roterende maskin av billigfabrikat. Det første hadde ingen særlig effekt, og det siste gjorde jo saken bare verre!

Men motivert av kompisen, begynte han å google litt. Han fant flere instruksjonsvideoer om polering, og kontaktet Bilpleiekongen for råd om framgangsmåte og produkter. «Kongen» hadde følgende innspill:

– Poleringseffekten er et samspill mellom poleringsmiddel, poleringspute og maskin. Og poleringseffekten må tilpasses både lakktype, og hvilke utfordringer lakken har å by på.

Tyske biler har tradisjonelt hard lakk, så det er forklaringen på at håndpolering hadde så liten effekt. Og roterende maskin, det er i hovedsak for korrigering av grove riper og bør utføres av profesjonelle. «Kongen» har selv «reddet» to Porsche Panameraer, og kunne derfor gi noen helt spesifikke råd til Thorbjørn:

– Du skal bruke en Dual Action-maskin (DA-maskin), ikke roterende. Så begynner du med en Max Cut-polish på grov Rupes ullpute. Dette gjør du over hele bilen, men jobb litt mer med de synlige ripene. Deretter kjører du en Medium Cut polishmedium pute.

I tillegg fikk Thorbjørn klare råd om hvordan han skulle vaske bilen før polering. Også dette var nytt for ham:

– Jeg ante ikke at man måtte ha egne kjemikalier for å fjerne metallpartikler og tjære, men skjønner jo at bilen må være helt rein før polering, spesielt med maskin. Kjemipakken jeg ble anbefalt av Bilpleiekongen gjorde virkelig susen!

Men lakken ble ikke akkurat noe vakrere av å bli gullende ren. Nå så Thorbjørn virkelig hvor mange sår og riper den hadde. Skepsisen økte – er det virkelig mulig å redde dette bare med polering?

Nei, ikke helt. De åpne sårene (steinsprett) måtte flikklakkeres. Til det brukte Thorbjørn en egen «fyllepenn».

– Det gikk jo som en lek! Å prøve å fylle steinsprett med den lille penselen som følger med i et flikklakksett blir jo bare søl. Dette var noe helt annet, fastslår Thorbjørn.

Dagen før bilen skulle poleres, gikk han også over vinterhjulene som skulle settes på. Han vasket dem før han satte dem bort, for Thorbjørn er en kar som liker å ha ting på stell, men spesielt på baksiden var de ikke akkurat rene. Her fikk han tips av Bilpleiekongen om å bruke to typer felgrens:

– Jøss, det var jaggu imponerende, utbrøt Thorbjørn da han så resultatet av å bruke både vanlig felgrens (syrefri) og et syrebasert rensemiddel. – Dersom poleringen er like effektiv, blir det en stor dag i morgen!

Polering av PorcheHan bestemte seg for å teste på frontfangeren først, på det hjørnet det var noen spesielt skjemmende skureriper. Hele støtfangeren var såpass medtatt at om det skulle gå helt skeis – at han spant gjennom lakken – så var det i grunnen bare dråpen som gjorde fangeren klar for omlakkering.

Thorbjørn driver eget rørleggerfirma til daglig og er vant til å håndtere verktøy. Så snart han har startet opp DA-maskinen fra Rupes, begynner han å smile:

– Dette er jo proffverktøy! Både lyden og vibrasjonene vitner om det, dette er slett ikke sammenlignbart med den billigmaskinen jeg prøvde meg med første gang.

Så lar han maskinen jobbe, i rolige, sveipende bevegelser. Grov polish, grov pute. Etter første kjøring, er resultatet lovende, men ripene er ikke borte. Han må gå over et par ganger til, faktisk, men så er selv de dype sårene så godt som usynlige – bare på de aller dypeste punktene, der skaden var gått gjennom klarlakken, var det antydninger å se.

Lakken ser derimot ikke helt vakker ut etter en grov polering. Det må finpuss til: Medium polish, gul pute. Ny runde med maskina, men nå må han på langt nær jobbe like mye med den:

– Dette hadde jeg aldri trodd! Her er jo den svarte, dype glansen jeg falt for da jeg kjøpte bilen!

Thorbjørn formelig stråler over et resultat som overgår hva han trodde var mulig, og testpoleringen av støtfangeren gir rikelig motivasjon til å jobbe seg to ganger rundt hele bilen.

Den tredje omgangen bilen får, blir mer som en æresrunde. For en god redningsaksjon er ikke ferdig med poleringen. Den nyblanke lakken må også beskyttes.

– Etter en slik storaksjon, blir det litt feil bare å legge en hurtigforsegling av typen spray på, tørk av. Her er det enten voks eller en keramisk coating som gjelder, forklarer «Kongen».

Siden de keramiske coatingene er best egnet for de med en del erfaring på området, ble Thorbjørn anbefalt en hybridvoks. Den er basert på en klassisk carnuba-voks, men med SIO2-tilsetning for lenger holdbarhet.

– Å legge voks var en ren fornøyelse. Den herlige duften, og den ekstra gløden som kom fram i den sorte lakken, ble en perfekt avslutning av en vellykket redningsaksjon, konstaterer Thorbjørn.

 

 

Innlegget Bare å «kaste» bilen, eller er den mulig å redde? dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Vaske baksiden av felgene?!

$
0
0

Få gjør det, men alle burde også vaske baksiden av felgene ordentlig. Jeg skal gi deg tre gode grunner til det.

– Du sparkler og maler vel baksiden av gipsplatene du setter opp også, du, sa en forbipasserende da jeg holdt på med å få av inngrodd møkk på baksiden av et forsømt felgsett.

Det er lett å skjønne innvendingen: Felgene samler mye skitt, spesielt på baksidene. Hvorfor i alle dager styre med å vaske der også, det gjør vel ingen skade der bak? Dette krever en ordentlig forklaring!

For det første er det ikke mye styr med riktig rengjøringsmiddel. For det andre, så er skitt inne i hjultønnene ikke usynlig: Jo større og åpnere felgene er, jo mer ser du at felgbanen er tilgrodd. Og for det tredje: Smuss på baksiden av felgene kan faktisk gi trøbbel!

Rengjøringsmiddel: Spray en kraftig felgrens på området du skal rengjøre. Hjelp den litt med børste på de verste stedene. Om felgene dine er hele og fine (hel lakk – ikke chrome!), kan du med fordel bruke en syrebasert felgrens som f.eks. WashKing Rim Cleaner – den gjør garantert susen. Med denne kjemikuren vil felgvasken gå like raskt som en vanlig «kattevask» med avfetting, men resultatet blir noe helt annet.

«Usynlig» skitt: Det er ikke sikkert alle legger merke til dette før vasken, men når også felgtønnene er reine, får de aller fleste følelsen av at dette er det lille ekstra: «Denne var jo virkelig strøken!» Om ikke annet, så føler du garantert forskjellen selv. Det blir kanskje som å skifte undertøy: Du gjør det først og fremst for eget velbehag.

Trøbbel: I skitten på baksiden av felgene er det mye metallholdig bremsestøv. Det ligger dessverre ikke i ro der bak – du har i praksis en liten silo av metallpartikler til å pepre bilsiden din med når du kjører med slike felger. Metallpartikler i lakken er dessverre et godt utgangspunkt for rust. En skitten overflate gir også godt feste for snø og slaps vinterstid. Dekkverksted melder rett som det er om kunder om kommer innom med uforståelig ubalanse i hjulene vinterstid. Da er det som regel snø og is som har skylden.

En ren overflate er derimot glatt. Da er den enkel å holde ren, og snø og is får ikke like godt feste. Er du litt lur, legger du alltid også en felgforsegling hver gang du har vasket baksidene – det er den enkleste og beste forsikringen for å unngå denne typen trøbbel.

Les også

Innlegget Vaske baksiden av felgene?! dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Verdt å tenke på når du skal polere med maskin

$
0
0

Når du polerer med maskin er det et par ting du skal tenke på for å få best mulig effekt ut av poleringen. Det overrasker faktisk mange når jeg sier at det er ikke maskinen som er det viktigste. Jeg skynder meg selvsagt med å legge til at en god maskin er som godt verktøy. Det gjør jobben mer komfortabel, raskere og i så måte bedre, men det er først og fremst mannen bak maskinen som gjør jobben.

Du har sikkert som meg, forsøkt å snekke med en «billighammer». Du får spikeren inn, men du verden hvor mye bedre og mer komfortabelt det er med skikkelig verktøy!

Tenk på dette når du polerer med maskin

Bruk Padbørste

En padbørste vil sørge for at du blir kvitt brukt polish og rester av poleringen underveis. Slik får du utnyttet polishen som jobber sammen med puten best mulig, uten forurensninger. Dette vil gi deg bedre resultat raskere. En Padbørste et et «must have» for meg når jeg polerer.

Velg riktig pute

Pute og polish jobber sammen. Bruk derfor en pute som er tilpasset den polishen du bruker. Ofte kan det være smart å bruke pute fra samme leverandør du bruker polish, da har man ofte et fargesystem som gjør det enklere å velge riktig pute. Og ha nok puter. Beregn minimum 4 puter for en standard personbil og bytt pute underveis. Selv om du bruker padbørste underveis, vil det ligge rester av polish og lakk inne i puta. En ren pute gir best effekt.

Bruk mikrofiber av god kvalitet

Mikrofiber er et sammensatt materiale hvor kvalitet kan variere stort. Ønsker du å lære litt mer om hva mikrofiber er, vil jeg anbefale deg å ta en titt på denne filmen. Du bør beregne like mange kluter som pads. Du får samme utfordring med kluter, dvs. at de fyller seg med rester fra lakk og polish, slik at de blir «mettet». Mikrofiber av god kvalitet vil du ha i mange år, dersom du tar godt vare på de. Se hvordan du vasker og vedlikeholder mikrofiber her.

Vær økonomisk, kjøp store flasker og fyll på squeeze flaske.

Uansett hva du kjøper, må du handle etter forbruk, også når det gjelder polish. Polerer du kun egen bil 1-2 ganger i året, er det smarteste å holde seg til 250 ml. flasker. Har du dette som en hobby, eller har mange biler selv, vil det lønne seg å kjøpe polish i større flasker som du fyller over i squeeze flasker. Dette er små flasker som er er mer anvendelige enn både store flasker og leverandørenes standardflasker. Dette hjelper deg både til å være mer økonomisk og jobbe mer effektivt.

Bruk Nitrilhansker

Når du jobber med kjemikalier skal du alltid tenke på hvordan du kan beskytte deg selv. Kjemikaliene vi jobber vil ikke bare påvirke huden din, men huden kan også absorbere dette og du får det inn i «systemet». Vi vet i dag at dette er langt fra bra om du lar deg eksponere for dette over tid. Invester i Nitrilhansker. Dette er ikke bare hansker som er behagelig å jobbe med, men de etterlater heller ikke noe pudder eller merker i lakken. Hansker er et «must have» når du f.eks. jobber med coatinger. Ikke kun for din egen helses skyld, men også for å unngå fingermerker i lakken.

Nybegynner i maskinpolering?

Dersom du er helt fersk i maskinpolering, gir jeg deg noen flere tips og metoder du kan ta med deg. Dette gjør jobben enklere, tryggere og gir best mulig resultat. Sjekk ut hele guiden her, eller ta «kortversjonen» og se filmen under.

 

Innlegget Verdt å tenke på når du skal polere med maskin dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Se farene!

$
0
0

 – Jeg så bare en skygge, så smalt det! Slike historier er det alt for mange av, spesielt vinterstid. En liten innsats med lyktepuss kan gjøre en livsviktig forskjell.

Tenk deg en helt vanlig torsdagsettermiddag i januar. Du er kanskje litt sent ute til håndballkampen til en av ungene, og det er et stykke å kjøre til idrettshallen. I 80-sona, det det er slutt på gatelysene, er det allerede mørkt. Stummende mørkt.

De litt blasse lykteskjærene foran bilen flakker litt, og sikten er såpass dårlig at du lurer på om lyktespylerne kanskje er sluttet å virke.

Så smeller det. Du så kanskje en skygge, kanskje ikke.

Var det en hjort? I så fall går det sikkert bra med deg og barnet i baksetet, men trolig verre med dyret. Var det en elg? Da kan du i verste fall slå beina under den og få den i frontruta. Var det kanskje en pensjonist uten refleks? Da begynner konsekvensene å bli dramatiske.

De fleste unge er flinke til å bruke refleks, de er jo oppdratt med vest helt i fra barnehagen, men også det forutsetter at lysene fra bilen din faktisk når dem, for å kunne reflekteres tilbake til dine øyne.

For å unngå slike skrekkscenarier, er det derfor viktig å ta på alvor det helt grunnleggende: Lysene på bilen din.

Billykter blir nemlig matte med tiden. Da har du i praksis et filter foran lyktene som kan sammenlignes med dugg på frontruta, som stjeler atskillige prosent av lyset som lyskilden leverer.

Dessuten vil den matte lykteoverflaten gi god heft for smuss og saltlake – slik at det nettopp kan synes som om lyktespylerne ikke lenger virker. De gjør jo i grunn ikke det. For uansett hvor mye spylervæske du spanderer på et lykteglass i denne forfatningen, blir det ikke skikkelig reint.

Derfor kan den lille innsatsen du gjør for å få lyktene blanke igjen – og ikke minst forseglingen som gjør at de holder seg blanke og lettvasket, være livreddende.

Sjekk videoen for å se hvor enkelt du kan gjøre dette selv!

Innlegget Se farene! dukket først opp på Bilpleiekongen.no.

Viewing all 223 articles
Browse latest View live